İş İlanlarında Aranan İş Deneyimi,Yeni Mezunlar ve Staj

Written By blogyazari on 26 Kasım 2013 Salı | 18:53:00

Bu yazı, üniversiteden yeni mezun olmuş, iş hayatına yeni atılacak kişilerin sorunlarını ele almaya çalışmak, sorunlarının kaynaklarını ve çözüm yollarını tespit etmek gayesiyle yazılmıştır.

İş İlanlarında Aranan İş Deneyimi,Yeni Mezunlar ve Staj Üniversiteden yeni mezun olmuş biri ilk iş aramalarında dahi üniversite müfredatı ile iş hayatının aslında ne kadar birbirine uzak olduğunu görecektir. Öğrencilik hayatında dahi , derslerde ; "hocam bu konu iş hayatında bize yaramaz" diyen arkadaşlarınız olmuştur, evet bu arkadaşlar kâh dersten kaytarmak kâh bilinçli olarak bu sözleri sarf etmişlerdir.Yine de müfredattaki derslerin ve konuların "gereksiz olduğunu asla söyleyemeyiz, belki "güncel" olmayışlarından söz edebiliriz.

İş hayatının gerçeklerini ve deneyimi kazandırmak için okullar "staj" yapılmasını ister. Ne yazık ki bir kısım öğrenci "naylon staj" tabi edilen yola başvururlar. Bir nebze olsun onlara iş hayatını tanıtacak olan stajı yapmazlar. Staj konusunun bir başka boyutu ise; staj yapılan firmanın,kuruluşun stajyerleri olması gerekenden uzak işlerde çalıştırmalarıdır. Bu sebep de öğrencileri "naylon staj" yapmaya iten bir faktördür.

Yeni mezun biri iş ilanlarına baktığında çoğunlukla "şu kadar yıl tecrübesi olan" , "konusunda uzman" , " bu işte deneyim sahibi" gibi ibareler görmektedir. Yeni mezun biri ile bu iş ilanları arasında hiç bir karşılık yoktur.Hemen akla "ben bu iş tecrübesini , iş deneyimini nereden - nasıl elde edeceğim?" gelir.Firmalar genel anlamda ticarethane oldukları için üretimin - hizmetin aksamamasını isterler. İşte bu sebeple eleman yetiştirmekle uğraşmaz , deneyim sahibi eleman ararlar.

Hâl böyle olunca yeni mezun kişiye "yetiştirilmek üzere eleman aranıyor" minvalinden ilanlara bakmak düşer. Bu tip ibarelerin yer aldığı ilanlar genellikle kurumsal olmayan firmaların ilanlarıdır, yeni mezun bu işler vasıtasıyla iş hayatıyla tanışmış olur. Zorlanır, ezilir ve dahası... Ancak tüm bu sürecin sonunda  "deneyim sahibi", "tecrübesi olan" ibareleri geçen ilanlara başvurmaya hak kazanacaktır. İş tecrübesi çok az ilanda aranmaz. Bu ilanlar yukarıda da bahsettiğimiz gibi zor işlerdir, yeni kurulan firmanın bir işidir, küçük işletmedir v.s.

Sözün özü;

  • Okul hayatı süresince mümkün mertebe nitelik kazanmalı yani kişi kendini geliştirmeli ve hayatı boyunca gelişime açık olmalıdır.
  • Öğrenim hayatında stajlar yapılmalıdır , staj için iş yeri seçerken olabildiğinde kurumsal firmalar seçilmelidir.
  • İş zor  da olsa yılmadan usanmadan "yetiştirilmek üzere" ilanlara başvurulmalı ve sebat edilmelidir.
  • İş görüşmelerinde başarılı olmak için püf noktalar öğrenilmeli, göze güzel gelen bir cv hazırlanmalı , cv hazırlarken gereksiz ayrıntılardan kaçınılmalıdır.




0 yorum:

Yorum Gönder