Üniversitede Sınavlar Nasıl Yapılır?

Written By blogyazari on 21 Mayıs 2014 Çarşamba | 13:41:00

Üniversitede Sınavlar Nasıl Yapılır?

Üniversitede bazı bölümler istisna olmak üzere genelde; vize ve final (genel) sınavları vardır. Üniversitede sınavlar, önceden açıklanan belli tarihlerde , bir takvim üzerinde yürür.Sınavlar test ya da yazılı yapılır. Atölye,laboratuvar çalışmalarının belli bir yüzdesi sınav notuna etki edebilir. Vize bir hafta kadar , final sınavları ise bir haftadan biraz daha uzun sürer. Sınav tarihlerinde üniversitede ders yapılmaz.

Sınav günü , sınavın yapılacağı saatten belli bir süre önce sınavın yapılacağı sınıfta olmak önemlidir. Çünkü yakın arkadaşlarınızla sınava girmek isteyebilirsiniz, bu yüzden de erken gidip yer tutmak gereklidir. Tabi yine de her durumda oturma düzeni sınav gözetmenleri ve sınavı yapan hocanın insiyatifine kalmıştır. Bazı durumlarda sınavlarda gözetmenlik yapan hocalar ya da bizzat dersin hocası oturma düzenini değiştirebilir. Normal öğretim ile ikinci öğretimleri, uzatmalılar ile alt sınıfları ayırabilirler. Tamamen hocalara kalmış bir durumdur.

Öğrenciler sıralara; bir başına bir de sonuna bir öğrenci oturacak şekilde yerleşir. Aralarında boşluk olması gerekir. Gözetmenler, yine öndeki öğrenci ve arkadaki öğrenci ile düz bir çizgi oluşturacak şekilde aynı eksende oturmanızı isterler.Varsa, sınav ile ilgili açıklamalar yapılır.Tavsiyem tüm bu süreçlere kadar elinizde not bulunması yönündedir.Sınava iyi hazırlanmak için yeterli çabayı sarf etmemişseniz, bu son andaki bilgi kırıntıları bir nebze olsun sınavı kurtarabilir. Bu açıklamayı gözetmenler yapabildiği gibi dersin hocası da gelip bizzat sorularla ilgili açıklama yapabilir. Sınavın yapılacağı sınıfta herkes yerini aldığını gören gözetmenler sınav kağıtlarını dağıtır. Başlama saati ve sınav bitiş saatini sesli ve yazılı ya da sadece sesli bildirebilir. Sınav esnasında genelde iki gözetmen sınavın yapıldığı sınıfta / salonda görev alır. Sınavın başlangıcında ve bitişine belli süreler kala sınavdan ayrılamazsınız.

Üniversitede sınavlar ciddiyet ister. Silgi alma, kalem verme gibi davranışlar hoş karşılanmaz hatta yasaklanır. Sınava girmeden önce kalem, silgi temin etmek ve yanında bulundurmak önemlidir. Zaten bu durum sizin okulu ne kadar ciddiye aldığınızı gösterir.

Sınav esnasında yoklama kağıdı gibi bir kağıt, sınava katıldığınızı tespit etmek amacıyla sıra sıra gezdirilir; bu kağıda öğrenci no , isim soyad , imza atılır. Sınavı biten öğrenci ses, gürültü yapmadan, herhangi bir kargaşaya mahal vermeden sınav kağıdını verir ve sınavdan ayrılır. Sınıfın kapısında ve koridorda bekleme yapılmasına gözetmenler müsaade etmezler. Binayı terk etmeniz ya da gürültü oluşturmayacak şekilde alt katlara, kantine inmeniz istenir.

Sınavlarda kopya çekmek büyük risktir. Uzaklaştırma cezası alabilirsiniz.Sicile işlenir. Yakalandığınız zaman gözetmenler tutanak tutar. Bir zaman sonra savunmaya çağrılırsınız. Hiç hoş zamanlar değildir. Boş yere okul uzayabilir çünkü uzaklaştırma aldığınız süre için derslere giremezsiniz bu da yok yazılmak anlamına gelir, devamsızlıktan kalabilirsiniz. Kesinlikle denememeniz tavsiye edilir.

Sınav sonuçları üniversitenin internet sitesinde , size ait olan, şifre ile girebildiğiniz sayfalarda açıklanır. Sınav sonuçlarına itiraz etme hakkınız vardır. İtiraz hakkınız dava açmaya kadar gidebilir. Bu durumda sınav kağıdınızı başka üniversitenin aynı alanda akademik kariyeri olan bir hocası değerlendirir diye bilinmektedir.

1 yorum: