Üniversitede Sınavlara Nasıl Hazırlanmalı?

Written By blogyazari on 29 Ağustos 2013 Perşembe | 23:43:00

Üniversitede çoğu ders, kitaplardan işlenmez. Kitaplar kaynak olarak kullanılır. Hocanın elinde yıllardır anlattığı kendi notları vardır ya da aklından anlatır. Tabi ki istisna olan dersler vardır.Üniversitede sınavlara hazırlanırken ana kaynağınız ders notlarınız olacaktır. Ders notları derslere girerek bizzat tutulabileceği gibi, sürekli derslere devam eden, "çalışkan" bir arkadaştan da temin edilebilir.

Üniversitede Sınavlara Nasıl Hazırlanmalı? üniversitede sınavlar - ders notuSınavlar vize ve final diye ayrılır. Bazı bölümlerde ödev - uygulama gibi işler de ders geçme notunuzu etkileyebilir. Vize ilk sınavdır , final sınavına göre yüzde olarak ders geçme notunu daha az etkiler.Birçok dersi ortalama ile geçmek mümkündür.

Örneğin;
Ders geçme notu 60 puan olan bir dersi;  % 40 vize + %60 final puanı toplamda 60 puan alarak bu dersi geçersiniz. Her üniversite ve her ders için ayrı ayrı geçme notları ve uygulamaları olabilir.

Formule edilmiş hali:   (vize x 0,4 + final x 0,6) >= ders geçme puanı olmalıdır.

Ders notları ayrıca fotokopicilerde arşiv yapılmış halde olabilir. Örneğin bizim fotokopici, bölümle ilgili birçok ders notunu, hocaların verdiği kaynak sayfaları v.b. kendine arşiv yapmıştı. Biz o arşivi ellerimizle tarayıp ders notlarını buluyorduk.

Kitapların önemsiz olduğunu asla düşünmeyin, elbette kitaplar çok önemlidir ancak; dersin hocasının sınavda sorduğu sorular üç aşağı beş yukarı bellidir ve her sene neredeyse aynı konulardan soru gelir ve haliyle bu yüzden öğrenciler sınavlar için belli başlı ders notu kalıpları oluşturmuştur.

Sınavlara hazırlanmak çoğu öğrencinin başaramadığı bir eylemdir. Bu yüzden de sınavları da başarısız geçer.Üniversitede sınavları ciddiye almak önemlidir. Birkaç tavsiyede bulunacağım;


  • Sınavlara (bölümünüze göre değişebilir) en az 15 gün - 1 ay önceden hazırlanmaya başlayın.Asla sınav akşamı çalışmayın. Çok geç olabilir. Elbette bir akşam çalışarak geçebileceğiniz sınavlar da olacaktır ancak bu durum istisnadır.
  • Ders notunuzu , derslere devam ederek kendiniz tutun.
  • Kütüphaneye giderek araştırma yapın.İlgili konu hakkında yazılmış kitapları bulun , okuyun.
  • Birden fazla kaynağınız olması , doğru bilgileri öğrenip öğrenmediğinizin sağlamasını yapar.Birden fazla kaynağınız olsun.
  • Vizeler önemlidir , vize puanlarını yüksek tutmaya çalışın.
  • Cevabını bulamadığınız soruları es geçmek yerine , fakülteye gidip hocaların kapısını çalın , sorunun çözümünü öğrenin.
  • Hafta sonları ya da ders işlendikten hemen sonraki ilk boş zamanda tekrar yapın. Bu konuların aklınızda kalmasına , uzun süreli belleğe atılmasına yardımcı olur. Hatta fotografik hafızası kuvvetli biri iseniz , sınavda ders notu gözünüzün önünde belirecektir. 
  • Sınavın test ya da yazılı olmasına bakmaksızın bir arkadaşınız ile soru - cevap şeklinde çalışabilirsiniz.
  • Arkadaşlarınıza "sen hangi konuları çalıştın?" sorusunu yöneltin.
  • Tarihi yakın sınavlara önce çalışmaya başlayın, böylece ileri tarihli sınavlara zaman kalacaktır.
  • Aynı gün ya da yakın tarihli sınavları biriktirmeden çalışın, yoksa "hangisine çalışacağım?" telaşına kapılıp her ikisinden de başarısız olabilirsiniz. Eğer bu durumla karşılaşırsanız bir sınavı feda edin, diğerine odaklanın. 
  • Derslere göre notları sınavlar gelmeden önce düzenleyin, kategorize edin. Şeffaf poşetler bunun için idealdir.
  • Hangi derslere bireysel ya da grup halinde çalışabileceğinizi önceden planlayın, ona göre hareket edin.

0 yorum:

Yorum Gönder